dilluns, 23 de desembre del 2013

Temptacions nadalenques saludables


Avui en dia relacionem el Nadal amb una època plena de polvorons, massapans, xocolata, torrons i alguna que altra neula. Els plats que acostumem a incloure als menús de Nadal, solen ser nutricionalment desequilibrats i molt calòrics.
La gastronomia nadalenca però, es pot veure des de un altre punt de vista. En el que es disfruta dels plats i postres gustosos, dels que les mares i les àvies són artistes, sempre amb certa moderació i per suposat, sense deixar de provar res!
Alguns plats i aliments nadalencs poden formar part de una dieta saludable i equilibrada sense el perjudici d’engreixar quilos de més. Inclús en el seguiment de dietes hipocalòriques i d’aprimament.
A continuació, trobareu un llistat de les temptacions nadalenques més saludables i recomanades des del punt de vista nutricional. Són gustoses i nutricionalment equilibrades, així que no ens podem quedar sense provar-les!
farmacia casanova91
  • Torró d’ametlla: són les postres nadalenques per excel·lència i està boníssim. La seva composició està determinada, en major percentatge, per ametlles que porten una gran quantitat d’àcids grassos poliinsaturats que ens protegiran davant d´altres fonts de greixos saturats. Ens ajuda a disminuir els nivells de colesterol total i LDL i presenta una funció cardioprotectora. Aproximadament, proporciona 560 kcal/100 g i la ració recomanada és de 10 g.

  • Fruites dessecades: hi ha una gran varietat de fruites dessecades com les figues, panses o prunes. Aporten una mitjana de 200 kcal/100g. Són calòricament més baixes que la majoria de les postres tot i que tenen sucre. Conserven algunes calories de les fruites.

  • Torró de xocolata negra: com ja sabeu, la xocolata negra té moltes propietats bones! És  antioxidant, preveu les enfermetats del cor, disminueix l’accident cerebrovascular, millora la visió i puja l’estat d’ànim. Es pot triar qualsevol varietat de xocolata negra amb fruits secs com el torró de xocolata amb nous o ametlles. Aporta unes 550 kcal/100g.

  • Nous: l’hivern i el nadal és la millor època per menjar-les. A més de la grassa poliinsaturada de la què hem parlat abans, té una infinitat de vitamines i minerals d’on destaca el fòsfor, el potassi i el magnesi. S`ha de vigilar amb la quantitat, ja que proporciona 633 kcal/100g. Es recomana menjar 4 nous.
farmacia casanova91

  • Pinya natural: Per què no un postre original? Menjar pinya natural és una opció fantàstica per acabar el menú nadalenc i es pot acompanyar amb algun torró de xocolata negra. Té vitamines i fibra. A més, ens ajuda a drenar i eliminar les toxines acumulades durant el nadal, també és laxant i desinfectant i només aporta 54 kcal/100 g.


  • Pomes al forn: són uns postres d’hivern molt gustosos i saludables. S’ha de vigilar amb la quantitat de sucre que s’hi posa. Tan sols aporten 100 kcal / 100g.

Aquestes opcions ajuden a disfrutar del Nadal d’una manera més saludable. És important també tenir en compte les racions, ja que tot i que són saludables, també hi ha productes que calòricament són elevats.

Que passeu unes gustoses i bones festes!

Escrit per: María Jaume, Farmacèutica i Nutricionista